Dan Brown'un üçüncü kitabından itibaren kendisini tekrar eden
tarzı nedeniyle,sonraki kitapları ilgimi çekmemişti. Ancak "Başlangıç"ın
yazılıve görsel medyadaki kapladığı yere uzun süredir Dan Brown'un
kitabının çıkmamış olması ile uzun bir uçakyolculuğu da eklenince,
"Başlangıç"a bir şans vermeye karar verdim.
Öncelikle iyi bir polisiye arayanları beklentilerini sınırlı tutma konusunda uyarmak istiyorum. Polisiye açısıdan bundan önceki romanlardaki klişeleri fazlasıyla kullanan bir kitap.
Edebiyat ve sinema dünyasında son zamanlarda fazlasıyla revaçta konular görebildiğim kadarıyla uzay yolculuğu, insanlığı tümüyle etkileyen ve yaşamı değiştiren uzaylı istilası, hastalık, genetik değişimler ve tabii ki yapay zeka... Dan Brown' da yapay zeka ve teknoloji üzerine oldukça eğilmiş.
Yazar, teknolojiye tamamen X kuşağı gözlüğünden bakan ve insalığa etkilerini bu açıdan yorumlayan romantik bakış açısına sahip. Benim görüşüme göre teknoloji ile doğan ve büyüyen &millenials&lar tarafından şekillenecek dünyayı X ve hatta Y kuşağı gözünden tahmin etmeye çalışmak romantik bir çabadan öteye gitmiyor. Bu konuyu zorlayınca da ucube sosyal medya kullanımı, olduğundan fazla abartılmış küresel etkileşimler ve en üzücüsü ise zorlama modern klasik bileşimleri/çatışmaları ortaya çıkıyor.
Yine de kitabın sonu en azında iyi bir fikir yakalamayı başarmış. "Nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz" sorularının yanıtları belki de okumak için harcanan zamanı en azından biraz da olsun değerli kılıyor.